Ciasto drożdżowe z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kolejne ciasto drożdżowe, tym razem z bakaliami. Może nie zastąpi włoskiego panattone, ale kto powiedział, że polskie drożdżowe jest gorsze.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Drożdżowy z bakaliami




    SKŁADNIKI: blaszka 30x40 cm

    Rozczyn drożdżowy


    25 g świeżych drożdży
    50 ml letniej wody
    100 g mąki


    Ciasto

    250 ml letniego mleka
    150 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3 jaja
    125 g roztopionego masła
    ok. 900-1000 g mąki
    150 g kandyzowanej skórki
    150 g rodzynek

    Dodatkowo jedno rozkłócone jajko do posmarowania ciasta.





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn drożdżowy


    Wszystkie składniki dokładnie połączyć w miseczce i wyrobić ciasto jak na pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoja objetość.
  • 2. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
    Do dużej miski wlać letnie mleko, dodać połowe maki, cukier, jaja i wyrośniety rozczyn.
    Wszystko mieszać drewnianą łyżką, do momentu połaczenia sie ze soba składników.
    Do ciasta dodać sól i połowe pozostałej mąki. Wyrabiać ciasto ręką lub malakserem przez 15 minut.
  • 3. Wlać rozropione masło i dalej wyrabiać ciasto do momentu wchłonięcia się masła. Stopniowo dodajemy pozostała mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne (można oderywać mały kawałek ciasta i sprawdzić czy uda nam się je rozciągnąć w dłoniach na cienką siateczkę-ciasto jest poprawnie wyrobione; gdyby nam się rwało i robiły w nim dziury, należy je jeszcze wyrabiać przez kilka minut) Ciasto jest gotowe jeśli odchodzić nam od dłoni oraz ścianki miski.
    Dodać bakalie, przemieszać, posypać mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośniecia.
  • 4. Blaszkę wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem.
    Wyrośniete ciasto podzielić na 20 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Posmarować jajkiem i poczekać, żeby ciasto jeszcze raz lekko wyrosło. Gdy zwiększy swoją objetość, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180'C. Piec ok 45 minut (aż bułki będą rumiane).
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować