Drożdżowy wieniec z warkoczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier, trzy łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
2.Do reszty ciepłego mleka włożyć masło.
3.Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i wyrabiać kilka minut. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 X 45 cm. Radełkiem lub nożem naciąć z jednej strony 33 paski o długości 20 cm.
5.Cukier wymieszać z kakao i rozsypać na ciasto bez pasków. Na wierzch rozłożyć porzeczki. Ciasto zwinąć jak roladę do pasków.
6.Paski zapleść w warkocze.
7.Warkocze przełożyć przez zwinięte ciasto. Końce wsunąć pod spód.
8.Przenieść do formy i zwinąć wieniec. Łączenie ukryć pod warkoczem. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze