Mięciutki chlebek pszenno-owsiany z dodatkiem słonecznika i melasy. Świeży polecam na kolację, na drugi dzień świetnie smakuje opiekany na grillu lub w tosterze
Składniki:
150 g jogurtu naturalnego
150 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka melasy
15 g drożdży świeżych
1 łyżka oliwy
250 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 2000
100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki słonecznika
Drożdżowy chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól i słonecznik.
Płatki owsiane wsypać do rozdrabniacza i zmielić na mąkę. Wsypać do misy.
W letniej wodzie rozpuścić miód, melasę i drożdże. Dodać jogurt, oliwę i wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść i uformować bochenek. Umieścić w dużej keksówce wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze