Drożdżowy chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem

0 (0 ocen)

Mięciutki chlebek pszenno-owsiany z dodatkiem słonecznika i melasy. Świeży polecam na kolację, na drugi dzień świetnie smakuje opiekany na grillu lub w tosterze

Składniki:


  • 150 g jogurtu naturalnego
    150 g wody
    2 łyżki miodu
    1 łyżka melasy
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżka oliwy
    250 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 2000
    100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Drożdżowy chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól i słonecznik.

    Płatki owsiane wsypać do rozdrabniacza i zmielić na mąkę. Wsypać do misy.

    W letniej wodzie rozpuścić miód, melasę i drożdże. Dodać jogurt, oliwę i wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść i uformować bochenek. Umieścić w dużej keksówce wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Melasa Płatki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować