Drożdżówki z dynią

5 (194 ocen)

Pomysł na te drożdżówki powstał błyskawicznie patrząc na dynie , którą uwielbiam. Uwielbiam także jej połączenie z pomarańczą. Więc dodatek galaretki o tym smaku był jak najbardziej konieczny:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki,
    • 2 szklanki mleka,
    • 1 kostka margaryny,
    • 10 dag drożdży,
    • 1 szklanka cukru,
    • 5 jajek do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów,
    • 1/3 łyżeczki soli
    Dyniowe nadzienie:
    • 900 g miąższu dyni,
    • 300 g obranych jabłek,
    • 0,5 galaretki pomarańczowej,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku (1-2 łyżki),
    Kruszonka:
    • 6 łyżek cukru,
    • 10 dag margaryny lub masła,
    • 6 łyżek mąki,
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Drożdżówki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
    Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
  • wykonanie wgłębień 2. Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy na blaszkę. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole.
  • nałożenie nadzienia 3. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
  • przed pieczeniem 4. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
  • przygotowane składniki nadzienia 5. NADZIENIE:Dynie kroimy w drobną kostkę. Jabłka także drobno kroimy i dodajemy do dyni. Tak przygotowane składniki smażymy około 15 minut , by dynia zmiękła, a jabłka delikatnie się rozpadły. W trakcie smażenia dodajemy cukier waniliowy.
  • nadzienie po dodaniu galaretki 6. Pod koniec dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy cukrem do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.

    KRUSZONKA:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować