Drożdżówki z białym serem i czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonałe na słodkie śniadanie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    21g suchych drożdży (40g świeżych)
    1 łyżka miodu
    2 jajka
    250ml mleka
    szczypta soli
    75g miękkiego masła

    SER:
    400g mielonego twarogu
    1 żółtko
    1/2 szklanki cukru pudru
    100g miękkiego masła
    + czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z białym serem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na dość rzadkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki masy serowej utrzeć na gładki krem. Odstawić. Czereśnie umyć i wypestkować.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie, zarobić je ponownie, formować niewielkie kule, spłaszczać lekko i używając szklanki zanurzonej w mące robić dołki w każdej kulce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
  • 4. W każde zagłębienie (gdyby zrobiło się mniejsze można poprawić szklanką i powiększyć) nakładać nadzienie i posypać czereśniami.
    Piec w 200'C około 15 minut.

Porady

Można posypać dodatkowo kruszonką (przed pieczeniem )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować