Pyszne,delikatne drożdżówki z farszem z zielonych oliwek,mozzarelli i świeżych liści kolendry.Farsz to moja fantazja kulinarna,bardzo smaczna.Tak efektowne drożdżówki są idealnym daniem na lato.
Drożdżówki lekko pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypać do miski wraz z drożdżami,połaczyć.Dodać ciepłe(nie gorące) mleko,sół,cukier waniliowy,mąkę,olej i żółtko jaja,wymieszać.
2.Następnie zagnieść ciasto.Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Białko jaja będzie nam potrzebne do smarowania drożdżówek.
3.Ciasto wyłożyć na stolnicę,ponownie zagnieść,rozwałkować,wycinać kształty jak na zdjęciu obok.
4.Oliwki pokroić w plasterki,a mozzarelę w kostkę.Listki świeżych ziół umyć.
5.Na ciasto nakładać oliwki,mozzarellę,listki kolendry i bazylii.Oprószyć solą morską prowansalską.
6.Ciasto z farszem składać od strony bez grzebienia,a następnie na złożone ciasto nałożyć część z grzebieniem,po kolei od lewej do prawej zawijając po jednym pasku grzebienia.Posmarować białkiem, posypać ziarnami sezamu.
7.Piec w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut.
Komentarze