Ciasto to nazwałam jako sobotnie! wstajesz rano- przygotujesz, jedziesz na zakupy--masz relaks dla siebie wracasz i pieczesz :) Dla smakoszy makowców :)
4 godz. 10 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1/2 kg mąki
1 margaryna
10 dag cukru
6 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
SKŁADNIKI NA MAK:
40 dag maku
5 jajek
30 dag cukru
2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
mąki tyle ile przyjmą składniki.
Drożdżówka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA:
Margarynę roztopić--przestudzić.Jajka + żółtka rozbić na puszysta masę,Drożdże rozpuścić w śmietanie.
Mąkę przesiać do miski,dodać wszystkie składniki,wyrobić aby odchodziło od ręki.Podzielić na trzy części.Rozwałkować każdą na wielkość blaszki.
Mak sparzyć przekręcić dwa razy. Białka ubić na sztywno.Składniki na masę makową wyrobić na koniec dodajemy białka.Delikatnie mieszamy.
UKŁADANIE CIASTA NA BLASZCE:
1. CIASTO DROŻDŻOWE
2. 1/2 MASY MAKOWEJ
3.CIASTO DROŻDŻOWE
4.POZOSTAŁA MASA MAKOWA
5. CIASTO DROŻDŻOWE
Wierzch ciasta smarujemy białkiem.Posypujemy kruszonką.
Odstawiamy ciasto na ok.2-3 godz.--do wyrośnięcia.Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 170*
Porady
Dla zapracowanych ---można użyć gotowej masy makowej. :)
Komentarze