DROŻDŻÓWKA Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Ciasto to nazwałam jako sobotnie! wstajesz rano- przygotujesz, jedziesz na zakupy--masz relaks dla siebie wracasz i pieczesz :) Dla smakoszy makowców :)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    1/2 kg mąki
    1 margaryna
    10 dag cukru
    6 dag drożdży
    2 jajka
    2 żółtka
    2-3 łyżki śmietany
    SKŁADNIKI NA MAK:
    40 dag maku
    5 jajek
    30 dag cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    mąki tyle ile przyjmą składniki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe z makiem 1. WYKONANIE CIASTA:
    Margarynę roztopić--przestudzić.Jajka + żółtka rozbić na puszysta masę,Drożdże rozpuścić w śmietanie.
    Mąkę przesiać do miski,dodać wszystkie składniki,wyrobić aby odchodziło od ręki.Podzielić na trzy części.Rozwałkować każdą na wielkość blaszki.
    Mak sparzyć przekręcić dwa razy. Białka ubić na sztywno.Składniki na masę makową wyrobić na koniec dodajemy białka.Delikatnie mieszamy.
    UKŁADANIE CIASTA NA BLASZCE:
    1. CIASTO DROŻDŻOWE
    2. 1/2 MASY MAKOWEJ
    3.CIASTO DROŻDŻOWE
    4.POZOSTAŁA MASA MAKOWA
    5. CIASTO DROŻDŻOWE
    Wierzch ciasta smarujemy białkiem.Posypujemy kruszonką.
    Odstawiamy ciasto na ok.2-3 godz.--do wyrośnięcia.Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 170*

Porady

Dla zapracowanych ---można użyć gotowej masy makowej. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować