Drożdżówka z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w ½ szklance mleka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia naszego zaczynu. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość 2 razy dodajemy do niego resztę mąki, ubite jajka, pozostałe letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę. Gdy ciasto będzie już dobrze odchodzić od ręki odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ja zawsze ciasto drożdżowe ugniatam około 20 minut.
2.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę podsypując mąką i dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie smarujemy masą kakaową. Zwijamy jak roladę. Wkładamy do dwóch foremek keksowych, smarujemy jajkiem i pieczemy około 40-50 min w 180ºC. Studzimy.
3.Kakaowe nadzienie:
Wszystkie składniki mieszamy razem, tak by cała masa miała konsystencję masła czekoladowego, np. nutelli.
Porady
Zamiast masy kakaowej można ciasto posmarować kupną masą czekoladową, lub marmoladą wieloowocową
Komentarze