Drożdzówka z gruszkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysta i prosta w przygotowaniu drożdżówka. z delikatnymi owocami śliwki i gruszki,a każdy jej kęs wprost rozpływa się w ustach....

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO- Mąka 500g, pół szkl. smietany18%, 50g drożdży , 3 jajka 130g margaryny kasi . 2 łyżki cukru, KRUSZONKA- 1 cukier waniliowy 1łyzka cukru 20g margaryny.3/4szkl. mąki .Owoce - 30g śliwek węgierek, 30g słodkich miękkich gruszek , tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej

Drożdzówka z gruszkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli ,cukier oraz 3 jajka a następnie. wymieszane dokładnie drożdże ze śmietaną ,i stopniowo wlewać 130g wcześniej rozpuszczoną margarynę.Tak wyrobione dobrze ciasto nie może kleić się do rąk.Aby ciasto szybciej wyrosło wkładamy w szczelną reklamówkę-wiążemy i wpuszczamy do głębokiego naczynia wypełnionego ciepłą wodą . Czekamy aż ciasto wypłynie na wierzch i nabierze sporej objętości.Rozkładamy na natłuszczona blachę o wym24/36. kładziemy owoce a z pozostałych składników robimy kruszonkę.Wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180C i pieczemy 40-50 min. Tak jeszcze gorąca drożdżówkę posypujemy starymi wiórkami czekolady.. Smacznego

Porady

Ten sposób topionego ciasta w wodzie daje nam gwarancje podczas pozniejszego pieczenia w piekarniku , że nie bedzie tzw,,zakalcem''

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy