Wykonanie drożdżówek jest bardzo proste, bardzo dobre są do popołudniowej kawy w gronie rodziny lub przyjaciół.
3 godz. 20 min
Składniki:
42 g. drożdży
5 dag cukru
75 dag mąki tortowej
4 jaja
200 ml mleka
15 dag masła- roztopić, wystudzić
szczypta soli
dżem- u mnie: dyniowo-pomarańczowy, z czarnej porzeczki i ze słodkim serem
1 jajo do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Drożdżóweczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
2.Resztę składników dać do miski, wlać masło, wyrośnięty rozczyn i dokładnie zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, rozpłaszczać na podłużny kształt, na środek kłaść dżem i dobrze sklejać brzegi.
4.Drożdżówki przekładać na tacę posmarowaną tłuszczem i odstawić do podrośnięcia.
5.Przygotowane drożdżówki smarować rozkłóconym jajem (mają wtedy ładny kolor po upieczeniu).
Komentarze