Drożdżóweczki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wykonanie drożdżówek jest bardzo proste, bardzo dobre są do popołudniowej kawy w gronie rodziny lub przyjaciół.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 42 g. drożdży
    5 dag cukru
    75 dag mąki tortowej
    4 jaja
    200 ml mleka
    15 dag masła- roztopić, wystudzić
    szczypta soli
    dżem- u mnie: dyniowo-pomarańczowy, z czarnej porzeczki i ze słodkim serem
    1 jajo do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem

Drożdżóweczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto na drożdżówki 2. Resztę składników dać do miski, wlać masło, wyrośnięty rozczyn i dokładnie zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy na drożdżówce 3. Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, rozpłaszczać na podłużny kształt, na środek kłaść dżem i dobrze sklejać brzegi.
  • Słodki ser na drożdżówce 4. Drożdżówki przekładać na tacę posmarowaną tłuszczem i odstawić do podrośnięcia.
  • 5. Przygotowane drożdżówki smarować rozkłóconym jajem (mają wtedy ładny kolor po upieczeniu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy