Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Mleko podgrzewamy.
Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Łączymy z ciepłym mlekiem.
Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
by nie było wielu grudek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
Masło (150g)rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę resztę mąki,
jajka ,cukier waniliowy i pozostały cukier biały.
Na końcu dodajemy przestudzone rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (25x36cm) i wyrównujemy wierzch.
Śliwki myjemy, drylujemy. Połówki układamy na cieście.
Masło rozpuszczamy (50g).
Dodajemy cukier (2-3 łyżki) i kilka łyżek mąki.
Ucieramy ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
przez 50 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni)
Smacznego
Komentarze