Drożdżowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest z mąki pełnoziarnistej tworząc zdrowszą wersie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej
    4 szklanki mąki pszennej
    5 jaja
    szklanka cukru
    30g drożdże świeże
    2 szklanki mleka
    sok z pół cytryny
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    0,5 kg śliwek

Drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie mąki mieszkamy .Podgrzewamy mleko i jedną szklankę mleka mieszamy z drożdżami .Jajka oddzielamy żółtko od białka żółtak ucieramy z cukrem . Następnie dodajemy sok z cytryny, śmietanę resztę podgrzanego mleka . Wygniatamy ciasto tak długo aby ciasto odchodziło od ciasta .i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 ,5 godziny .Po tym czasie smarujemy blachę masłem wykładamy ciasto układamy wypestkowane śliwki . Na wierzch owoców posypujemy kruszonkę . Robimy ja z szklanki mąki 3 łyżki cukru i 3 łyżki masła ,Odstawiamy na 20 minut na wyrośniecie .Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę .

Porady

Można bez owoców albo dodać inne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy