Bardzo smaczne, lekkie drożdżowe ciasto z masą serową, brzoskwiniami i kruszonką. Nawet lepsze, a na pewno mniej kłopotliwe i łatwiejsze niż robienie drożdżówek :)
1 godz. 35 min
Składniki:
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 ml oleju
2 jajka
Masa serowa:
500 g mielonego sera białego
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Drożdżowe z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji (ok.1 minutę). Wlać mleko, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut. Wsypać mąkę, dodać jajka i olej, krótko wyrobić na ciasto o jednolitej konsystencji. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2.Masa serowa:
Do sera dodać jajka, cukier, olej i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę serową równomiernie wyłożyć na wyrośnięte ciasto drożdżowe.
3.Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na ósemki, wyłożyć na masę serową.
4.Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, rękami zagnieść kruszonkę. Posypać na wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Komentarze