Drożdżowe z rodzynkami i skórką

0 (0 ocen)

Pyszna i pachnąca drożdżówka z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej.

Składniki:


  • 250 g mąka pszenna
    2,5 dag drożdży,
    2,5 dag masła,
    1 duże jajko,
    5 dag cukru
    0,5 szk mleka,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    5 dkg rodzynek
    5 dkg skórka pomarańczowa kandyzowana
    1 łyżka masła do posmarowania

Drożdżowe z rodzynkami i skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże ,łyżkę cukru i mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Do miski przesiać mąkę dodać resztę cukru,sól,rozmieszane jajko,esencję waniliową , letnie rozpuszczone masło,rodzynki i skórkę.Wszystko razem zagnieść ,wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem,przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce po podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie posmarować rozpuszczonym masłem.Piec w 180 st około 25 min do tzw. suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy