Drożdżowe wiosenne ciasteczka kwiatki z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Pyszne ciasteczka idealne na wiosnę

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Małe słodkości, które idealnie nadają się do porannej kawy i nie tylko:)

    Składniki:

    ½ kg mąki

    5 dag drożdży

    3 łyżki cukru

    2 jajka

    kostka margaryny

    pół szklanki kwaśnej śmietany

    marmolada wiśniowa

    jajko do posmarowania ciasta

    sezam do posypania ciasteczek

Drożdżowe wiosenne ciasteczka kwiatki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wykonanie ciasteczek:
    Drożdże zasypać cukrem i odstawić na chwilkę aby popracowały. Z pozostałych składników czyli mąki, jajek, śmietany oraz margaryny zagnieść jednolite ciasto dodać drożdże i dalej wyrabiać od czasu do czasu podsypujące ciasto mąką, następnie włożyć je do lodówki na jakąś godzinkę.



    Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubości ok. ½ cm, następnie wykrawać foremką kwiatuszki. W połowie krążków, zrobić dziurkę np. kieliszkiem. Składamy ciasteczka czyli na całe krążki kładziemy te z dziurką. Następnie smarujemy marmoladą kółeczko zrobione w cieście kieliszkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka, smarujemy je jakiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut w 150 stopniach.

Porady

Idealne ciasteczka na wiosnę :) Można nadziać je dowolną, ulubioną konfiturą, dodać kawałki jabłek lub rodzynki!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy