Drożdżowe wiosenne ciasteczka kwiatki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wykonanie ciasteczek:
Drożdże zasypać cukrem i odstawić na chwilkę aby popracowały. Z pozostałych składników czyli mąki, jajek, śmietany oraz margaryny zagnieść jednolite ciasto dodać drożdże i dalej wyrabiać od czasu do czasu podsypujące ciasto mąką, następnie włożyć je do lodówki na jakąś godzinkę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubości ok. ½ cm, następnie wykrawać foremką kwiatuszki. W połowie krążków, zrobić dziurkę np. kieliszkiem. Składamy ciasteczka czyli na całe krążki kładziemy te z dziurką. Następnie smarujemy marmoladą kółeczko zrobione w cieście kieliszkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka, smarujemy je jakiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut w 150 stopniach.
Porady
Idealne ciasteczka na wiosnę :) Można nadziać je dowolną, ulubioną konfiturą, dodać kawałki jabłek lub rodzynki!
Komentarze