Drożdżowe rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę nutelli i zwinąć rogalik zaczynając od szerszej części.
3.Rogaliki Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Porady
Rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze