Drożdżowe prosiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Parówki kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni. Podsmażoną parówkę łączymy z pieczarkami, dodajemy przecier, przyprawy, ser żółty i dokładnie mieszamy.
2.Ciasto:
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka przygotować zaczyn. Pozostawiamy go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki i ubite z solą jajka. Na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je ponownie. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy kółka (głowy). Na połowę kółek nakładamy farsz
3. i przykrywamy resztą kółek (żeby kółka dobrze się skleiły brzegi można posmarować białkiem).
4.Następnie kieliszkiem wykrawamy małe kółeczka (ryjki), połowę z nich przekroić na pół (uszy).
5.Przyklejamy do głów. Ostrzem robimy dziurki. Wbijamy po 2 ziarenka pieprzu (oczy).
6. Całość smarujemy białkiem, układamy na blasze w odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w temp 200 °C.
Komentarze