Drożdżowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo dobra przekąska na niedzielne popołudnie. Lubie je często robić bo są świetne

  • 20 min

Składniki:

  • Na ok 40 szt.
    1/2 kg mąki pszennej
    2 dkg drożdży
    1 łyżka cukru
    niepełna szkl mleka
    2 łyżki masła
    1 żółtko, 1 jajko

    Farsz:
    50 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka
    1 cebula
    30 dkg pieczarek
    20 g masła
    Dodatkowo 1 jajko do smarowania gotowych pierogów

Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego garnka wsypujemy mąkę, cukier, masło, żółtko i jajka. Wszystko mieszamy. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże i dodajemy do całości. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia i przykrywamy czystą ściereczką.
  • 2. Mięso i cebulę mielimy przez maszynkę. Pieczarki parzymy i podsmażamy na maśle i dodajemy do mięsa. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Piec na blaszce wysmarowanej olejem. Piec 15 min w tem 200 °C. Pierogi posmarować przed pieczeniem jajkiem aby miały złoty kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy