Drożdżowe pierniczki

0 (0 ocen)

Pierniczki wychodzą bardzo mięciutkie i są bardzo pyszne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    4 dag masła
    1 łyżka miodu ja dałam wielokwiatowy choć zalecany w przepisie jest gryczany
    4 gramy suszonych drożdży (1/2 opakowania)
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 szczypta pieprzu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka drobno posiekanych suszonych śliwek ja dałam wiśnie

Drożdżowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i do gorącego dodać płynny miód, wymieszać.
    Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, drożdżami, sodą, pieprzem i przyprawą do piernika, następnie dodać płynne masło z miodem i jajko, całość dokładnie zagnieść pod koniec zagniatania dodać suszone owoce. Zagniecione ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2-3 godzinki, aby odpoczęło w temp. pokojowej.
    Ciasto na pierniki po upływie 2-3 godzin rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć pierniki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 190st około 15 minut. Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować idealnie nadaje się lukier którym wystarczy polać całe pierniczki lub dekoracyjnie je polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy