Drożdżowe pierniczki

0 (0 ocen)

Mięciutkie, puszyste, inne :) Przyjemnie się je robi, rosną szybciutko, są przepyszne. Polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej
    50 g. drożdży
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    2 łyżki cukru trzcinowego
    ½ szkl. wody
    1 łyżka przyprawy do piernika
    dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie)

    Lukier:
    1 białko
    1-1,5 szkl. cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Lukier

Drożdżowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier. W garnuszku rozpuścić masło z miodem i przyprawą. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w cieple).
  • image-24m8hyr 2. Po tym czasie cienko rozwałkować, za pomocą foremek wykrawać pierniczki.
  • image-1tj4ss6 3. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
  • image-25lv2pf 4. Piec w 180st.C około 10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pierniczki można teraz przekroić na pół i przełożyć dżemem.
  • image-1bh6d0x 5. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą. Gęstym lukrem udekorować pierniczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować