Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 10 bułek:

    3,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    5 dkg drożdży świeżych
    2 łyżki cukru
    2 szczypty soli
    2 łyżki bazyliowego pesto
    1 jajko
    20 dkg startego sera mozzarella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pesto

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozwałkowane ciasta 1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h).
  • Zwijamy w rulon 2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę.
  • Dzielimy na 10 części 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia.
  • Smarujemy jajkiem i posypujemy mozzarellą 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Sery Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować