Drożdżowe ślimaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często przygotowuję te bułeczki, bo moja córcia Ola je uwielbia. Nie może się doczekać, kiedywreszcie będą gotowe. A gdy mąż po południu wraca z pracy, skarży się, że tata za dużo ich zjada

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 5 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 10 dag margaryny
    ● szczypta soli
    ● kostka drożdży
    ● 2 żółtka
    ● 2 jajka
    ● 1/2 szkl. mleka
    Nadzienie:
    ● 400 ml mleka
    ● 10 dag rodzynek
    ● budyń waniliowy
    Oraz: cukier puder

Drożdżowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe ślimaki 1. Margarynę roztapiamy. Drożdże
    rozrabiamy z ciepłym mlekiem
    i szczyptą cukru. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Przesianą
    mąkę i sól wsypujemy do miski,
    wlewamy drożdże i margarynę.
    Dodajemy jajka, żółtka, resztę
    cukru i cukier waniliowy. Wyrabiamy
    gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia.
  • 2. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy
    na ok. 8 mm.
  • 3. Zagotowujemy 350 ml mleka,
    wlewamy budyń wymieszany
    z resztą mleka i gotujemy. Smarujemy
    ciasto i posypujemy rodzynkami.
    Zwijamy roladę i kroimy
    w 2-cm plastry. Układamy je
    płasko na blasze i pieczemy
    15-20 minut w 180 °C. Studzimy
    i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy