Często przygotowuję te bułeczki, bo moja córcia Ola je uwielbia. Nie może się doczekać, kiedywreszcie będą gotowe. A gdy mąż po południu wraca z pracy, skarży się, że tata za dużo ich zjada
Składniki:
Ciasto:
● 1/2 kg mąki
● 5 dag cukru
● cukier waniliowy
● 10 dag margaryny
● szczypta soli
● kostka drożdży
● 2 żółtka
● 2 jajka
● 1/2 szkl. mleka
Nadzienie:
● 400 ml mleka
● 10 dag rodzynek
● budyń waniliowy
Oraz: cukier puder
Drożdżowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy. Drożdże
rozrabiamy z ciepłym mlekiem
i szczyptą cukru. Odstawiamy
do wyrośnięcia. Przesianą
mąkę i sól wsypujemy do miski,
wlewamy drożdże i margarynę.
Dodajemy jajka, żółtka, resztę
cukru i cukier waniliowy. Wyrabiamy
gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
2.Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy
na ok. 8 mm.
3.Zagotowujemy 350 ml mleka,
wlewamy budyń wymieszany
z resztą mleka i gotujemy. Smarujemy
ciasto i posypujemy rodzynkami.
Zwijamy roladę i kroimy
w 2-cm plastry. Układamy je
płasko na blasze i pieczemy
15-20 minut w 180 °C. Studzimy
i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze