Drożdżowe serducha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać tyle mąki żeby rozczyn
miał gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
2.Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, szczyptę soli, jajka oraz masło.
Dokładnie wyrobić ciasto (ja wyrobiłam hakami miksera). Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30minut).
3.Z ciasta lepić podłużne wałki ok. 20cm długości każdy przeciąć w środku ii uformować serce. Odstawić żeby wyrosły na ok. 15-20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną ozdobić lukrem.
Komentarze