Drożdżowe serducha

0 (0 ocen)

Drożdżowa słodycz na Walentynki:)

Składniki:

  • Składniki na ok. 10 szt:
    500g mąki
    20g świeżych drożdży
    250ml letniego mleka
    100g cukru
    2 jajka
    90g miękkiego masła
    szczypta soli

    1 żółtko +1 łyżka mleka
    do posmarowania wierzchu

Drożdżowe serducha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
    Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać tyle mąki żeby rozczyn
    miał gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, szczyptę soli, jajka oraz masło.
    Dokładnie wyrobić ciasto (ja wyrobiłam hakami miksera). Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30minut).
  • serducha1 3. Z ciasta lepić podłużne wałki ok. 20cm długości każdy przeciąć w środku ii uformować serce. Odstawić żeby wyrosły na ok. 15-20 minut.
    Posmarować żółtkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną ozdobić lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy