Pomysł nie tylko na Walentynki, ale może przede wszystkim na wspólne, weekendowe śniadania. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy a efekt... Sami oceńcie.
Drożdżowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
2.Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól i pozostały cukier, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.
3.Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski - będzie się kleić. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
W czasie wyrastania ciasta serek mieszamy dokładnie z dżemem.
4.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na ok. 8 części. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek. Na górze placka wykładamy nadzienie. Całość zwijamy w rulon (jak naleśnika), nacinamy zostawiając ok. 1 cm od brzegu i wywijamy nacięte boki na zewnątrz tworząc serce.
5.Serduszka układamy obok siebie na blaszce zostawiając miejsce, przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
6.Po tym czasie całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy przez ok. 15-25 min, do momentu zarumienienia.
Komentarze