Drożdżowe na kefirze z masą budyniowo- serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, rozetrzeć łyżką do otrzymania płynnej konsystencji, co trwa ok.30 sekund. Wlać kefir, wymieszać. Dodać jajko, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do ciasta drożdżowego, jeszcze raz wyrobić. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto nie wyrośnie bardzo dużo na tym etapie, ale po wyjęciu z piekarnika będzie wystawać ponad tortownicę.
2.Masa serowo- budyniowa:
Z 1/2 opakowania proszku budyniowego, cukru, cukru waniliowego i 1 szklanki mleka ugotować budyń. Lekko ostudzić, ale należy pilnować żeby nie zrobił się kożuch. Ciepły budyń dodać do białego sera, wymieszać (można łyżką). Masę serową wyłożyć na wyrośnięte ciasto.
3.Kruszonka:
Z podanych składników zagnieść ciasto o konsystencji okruszków. Powstałą kruszonką posypać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 55- 60 minut, do momentu zrumienienia kruszonki.
Komentarze