Drożdżowe mini bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Mała rzecz, a cieszy! Posmakują małym i dużym domownikom.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    3 żółtka
    125 g cukru
    25 g świeżych drożdży
    1/4 l mleka
    100 g margaryny
    szczypta soli

    Nadzienie serowe:
    250 g sera białego (zmielić dwukrotnie)
    2 żółtka
    1/2 opakowania budyniu np.śmietankowego
    1/2 op.cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (niekonieczne)

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe mini bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: do miski wsypać trochę mąki, dodać 2 łyżki cukru, rozkruszone drożdże i ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do dużej przełożyć masę jajeczną, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto do uzyskania się pęcherzyków powietrza. Wtedy powoli wlewać roztopioną margarynę i dalej zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ser zmielić.Dodać żółtka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć po łyżeczce sera. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 stopniach przez około 10-15 minut.
    Po wystudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować