Drożdżowe oczka z dżemikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy, dodajemy cukier waniliowy .
2. Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie ciasto jest gotowe.
3. Bierzemy z ciasta kawałki i formujemy w ręce kulki średniej wielkości . Palcem robimy dziurkę, kulki układamy na blasze do pieczenia.
4.Do każdej dziurki wkładamy dżemik jabłkowy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Komentarze