Drożdżowe oczka z dżemikiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne ciasteczka na jeden ząb.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
    25 dag margaryny
    5 dag drożdży,
    2 jajka,
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 proc,
    1 słoik dżemu jabłkowego
    1 opakowanie cukru waniliowego

Drożdżowe oczka z dżemikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy, dodajemy cukier waniliowy .
  • 2. Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie ciasto jest gotowe.
  • 3. Bierzemy z ciasta kawałki i formujemy w ręce kulki średniej wielkości . Palcem robimy dziurkę, kulki układamy na blasze do pieczenia.
  • 4. Do każdej dziurki wkładamy dżemik jabłkowy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy