Drożdżowe bułeczki czekoladowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
2.2.Ciepłe masło zmieszać z 40g drożdzy, 2 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mąki. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce
3.3.Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
4.4.Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać aromat pomarańczowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać masło z mąką i drożdżami i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
5.5.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
6.6.Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem wiśniowym.
7.7.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.
8.8.Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
Porady
Po upieczeniu przyozdobić cukrem pudrem i czekoladowymi literkami.
Komentarze