Ciasto:
230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
50 g cukru
2 duże żółtka
1/2 szkl. letniego mleka
50 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką i cukrami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać żółtka oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić i uformować zgrabną kuleczkę.
2.Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.
3.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić kuleczkę z truskawką, sklejeniem do dołu. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować babeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
4.Tak przygotowane babeczki piec w 190 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)
Komentarze