Drożdżowe ciasto ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1.Z drożdży,cukru,mąki i mleka przygotować rozczyn.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Żółtka utrzeć z cukrem.
3.Margarynę stopić.
4.Mąkę przesiać ,dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i mleko.Wyrobić ciasto.Po jakimś czasie dodać ciepły tłuszcz.Wyrabiać dalej do momentu gdy ciasto zacznie nam odstawać od ręki.Pozostawić do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę ,lekko zagnieść.Następnie wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką formę o wymiarach:23x34 .Na wierzch rozłożyć połówki śliwek,skórką do dołu,posypać cynamonem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st .C.
6.Białka ubić,utrwalić cukrem.Pianę wyłożyć na śliwki 15 minut przed końcem pieczenia..
Komentarze