Drożdżowe ciasto ze śliwkami i pianką

4.49 (179 ocen)

  • 50 min

Pyszne ,pulchne i nie za słodkie .

  • 50 min

Składniki:


  • Rozczyn:

    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka mąki

    Ciasto:

    4 żółtka
    8 łyżek cukru
    150 g margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki letniego mleka

    Pianka:

    4 białka
    3/4 szklanki cukru

    Ponadto:

    śliwki węgierki
    cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    1.Z drożdży,cukru,mąki i mleka przygotować rozczyn.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    2.Żółtka utrzeć z cukrem.

    3.Margarynę stopić.

    4.Mąkę przesiać ,dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i mleko.Wyrobić ciasto.Po jakimś czasie dodać ciepły tłuszcz.Wyrabiać dalej do momentu gdy ciasto zacznie nam odstawać od ręki.Pozostawić do wyrośnięcia.

    5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę ,lekko zagnieść.Następnie wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką formę o wymiarach:23x34 .Na wierzch rozłożyć połówki śliwek,skórką do dołu,posypać cynamonem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st .C.

    6.Białka ubić,utrwalić cukrem.Pianę wyłożyć na śliwki 15 minut przed końcem pieczenia..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować