Wyrabianie drożdżowego ciasta i czekanie, aż wyrośnie, wymaga co prawda trochę cierpliwości, ale nasz wysiłek zostaje nagrodzony. Babka pięknie pachnie i cudownie smakuje.
Składniki:
● 50 g drożdży
● szklanka mleka
● 4 szklanki mąki
● szklanka cukru
● 5 żółtek
● 1/2 kostki masła
● dowolne owoce kandyzowane, najlepiej mieszane
● szczypta soli
● olej i tarta bułka do formy
● gotowy lukier
Drożdżowa z lukrem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy podgrzane
mleko, dodajemy pokruszone
drożdże i łyżkę cukru,
dokładnie mieszamy. Dodajemy
szklankę mąki i ponownie mieszamy.
Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce,
aż ciasto podwoi objętość
(ok. 30 minut). Mikserem ucieramy
żółtka z resztą cukru do
białości. Wlewamy do rozczynu
i mieszamy. Dodajemy sól
i mieszając, wsypujemy resztę
mąki. Gdy ciasto będzie gęste,
wyrabiamy je rękami.
2.Masło roztapiamy na małym
ogniu i studzimy. Wlewamy
wąskim strumieniem do ciasta, mieszając, aż ciasto będzie
łatwo odchodzić od ręki (co
najmniej 20 minut). Dodajemy
owoce kandyzowane (część
odkładamy do dekoracji) i jeszcze
chwilę wyrabiamy.
3.Formę do pieczenia babek
smarujemy olejem i posypujemy
tartą bułką. Wkładamy ciasto
do 3/4 wysokości formy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C. Upieczoną
babkę polewamy lukrem, na
wierzchu układamy owoce.
Komentarze