Drożdżowa z lukrem i owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyrabianie drożdżowego ciasta i czekanie, aż wyrośnie, wymaga co prawda trochę cierpliwości, ale nasz wysiłek zostaje nagrodzony. Babka pięknie pachnie i cudownie smakuje.

Składniki:

  • ● 50 g drożdży
    ● szklanka mleka
    ● 4 szklanki mąki
    ● szklanka cukru
    ● 5 żółtek
    ● 1/2 kostki masła
    ● dowolne owoce kandyzowane, najlepiej mieszane
    ● szczypta soli
    ● olej i tarta bułka do formy
    ● gotowy lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa z lukrem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa z lukrem i owocami 1. Do miski wlewamy podgrzane
    mleko, dodajemy pokruszone
    drożdże i łyżkę cukru,
    dokładnie mieszamy. Dodajemy
    szklankę mąki i ponownie mieszamy.
    Przykrywamy ściereczką
    i odstawiamy w ciepłe miejsce,
    aż ciasto podwoi objętość
    (ok. 30 minut). Mikserem ucieramy
    żółtka z resztą cukru do
    białości. Wlewamy do rozczynu
    i mieszamy. Dodajemy sól
    i mieszając, wsypujemy resztę
    mąki. Gdy ciasto będzie gęste,
    wyrabiamy je rękami.
  • Drożdżowa z lukrem i owocami 2. Masło roztapiamy na małym
    ogniu i studzimy. Wlewamy
    wąskim strumieniem do ciasta, mieszając, aż ciasto będzie
    łatwo odchodzić od ręki (co
    najmniej 20 minut). Dodajemy
    owoce kandyzowane (część
    odkładamy do dekoracji) i jeszcze
    chwilę wyrabiamy.
  • 3. Formę do pieczenia babek
    smarujemy olejem i posypujemy
    tartą bułką. Wkładamy ciasto
    do 3/4 wysokości formy
    i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C. Upieczoną
    babkę polewamy lukrem, na
    wierzchu układamy owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować