Drożdżowa rolada z orzechami

4.5 (193 ocen)

Pyszne pachnące ciasto drożdżowe, zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej typ 450
    100 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    2 opakowania drożdży instant
    Szczypta soli
    70 g masła
    1 szklanka mleka
    Orzechy:
    180 g łuskanych orzechów włoskich
    90 g cukru trzcinowego
    2 łyżki amaretto
    60ml śmietany 30%
    1 białko
    1 łyżeczka cynamonu
    ¼ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
    Dodatkowo:
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Drożdżowa rolada z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki wymieszać 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać drożdże oraz sól.Wymieszać suche składniki.
  • dodać jajko i żółtko 2. Do małej miseczki wbić jajko i dodać żółtko. Roztrzepać. Dodać do miski.
  • 3. Masło roztopić, mleko podgrzać- ma być ciepłe ( test palca ma być przyjemniej ciepłe a nie parzyć). Do miski dodać masło i lekko wszystko wymieszać.
  • 4. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • do orzechów dodać przyprawy 5. Orzechy:
    Orzechy zmielić ( ja użyłam blendera). Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy,amaretto oraz przyprawy. Wymieszać.
  • 6. Stopniowo wlewać śmietankę i mieszać. Białko ubić i dodać do orzechów( odrobinę białka zostawić do posmarowania ciasta). Delikatnie wymieszać.
  • na placku rozsmarować farsz 7. Wykonanie:
    Ciasto ponownie lekko wyrobić. Rozwałkować na placek grubości około 5-6 mm. Rozsmarować farsz.
  • zwinąć roladę 8. Zwinąć roladę. Posmarować białkiem. Piec około 40 minut w 190 st. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować