Wyrabianie ciasta drożdżowego bardzo mnie relaksuje, moja dusza śpiewa i …czasami myślę, że mogłabym otworzyć mini piekarnię z drożdżówkami, bułeczkami i chrupiącym chlebkiem
2 godz.
Składniki:
Składniki
na ciasto:
400 g mąki pszennej typ 650
50 g drożdży świeżych
200 ml ciepłego mleka
50 g masła
2 jajka
½ szklanki cukru kryształu
1łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ wanilii
Szczypta soli
Drożdżowa stokrotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, szczyptę soli, mleko podgrzać z masłem rozpuścić w ciepłym drożdże. Całość wlać do mąki wymieszać, wbić 1 jajko i 1 żółtko, dodać wanilię i wyrobić ciasto, które powinno być dość luźne. Zostawić przykryte ściereczka na 20-30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki włożyć do miseczki i palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka takie grudki ciasta.
2.Przygotować dużą blaszkę, podsypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko rozciągnąć na ok 1 ½ cm placek. Szklanką wykroić kółka i ułożyć je w kształt stokrotki na blaszce. Nie muszą poszczególne bułeczki ściśle do siebie przylegać ponieważ i tak urosną i się złączą. Posmarować bułkę roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 195 °C niech się nagrzeje i po ok 10 minutach włożyć stokrotkę na 25 -30 minut.
Ponieważ zostały resztki ciasta zrobiłam jeszcze 4 małe bułeczki posypane kruszonką.
Komentarze