Lekka, puszysta baba drożdżowa. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielokrotnego rośnięcia. U mnie polana jest roztopiona czekoladą i udekorowana skórką pomarańczową.
1 godz. 50 min
Składniki:
porcja na dużą formę
50 g świeżych drożdży
1 szklanka (250 ml) mleka
100 g cukru
2 żółtka
3 łyżki oleju
szczypta soli
500 g mąki pszennej
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
skórka pomarańczowa
Drożdżowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do dużej formy na babę. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 35-40 minut do osiągnięcia brązowego koloru wierzchu baby.
2.Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, ułożyć na talerzu. W rondelku wlać ok. 1/2 szklanki wody, zagotować. Talerz z czekoladą umieścić na rondelku, chwilę odczekać do rozpuszczenia czekolady, lekko zamieszać łyżką. Ciepłą rozpuszczoną czekoladą polać wystudzoną babkę, ozdobić skórką pomarańczową.
Komentarze