Dorsz po włosku

4.48 (201 ocen)

Ryby są bardzo zdrowe, staramy się jeść ich coraz więcej, co najmniej raz w tygodniu. Jako dodatek do tak upieczonej ryby polecam ryż bądź kaszę kuskus.

Składniki:

  • • 4 filety z dorsza,
    • 1 duży pomidor,
    • 2 średnie cebule,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Garść liści bazylii,
    • Szczypta tymianku i oregano,
    • 4 łyżki miękkiego masła,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz po włosku 1. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Z pomidora wyjmujemy nasionka, a resztę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • Dorsz po włosku 2. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno bazylię, szczyptę tymianku i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy całość z sokiem z cytryny i bułką tartą. Na końcu dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
  • Dorsz po włosku 3. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Filety układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
  • Dorsz po włosku 4. Na filetach rozkładamy przygotowaną pastę. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować