Ryby są bardzo zdrowe, staramy się jeść ich coraz więcej, co najmniej raz w tygodniu. Jako dodatek do tak upieczonej ryby polecam ryż bądź kaszę kuskus.
Składniki:
• 4 filety z dorsza,
• 1 duży pomidor,
• 2 średnie cebule,
• 2 ząbki czosnku,
• Garść liści bazylii,
• Szczypta tymianku i oregano,
• 4 łyżki miękkiego masła,
• 1 łyżka bułki tartej,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• Sól,
• Pieprz,
• Olej do wysmarowania formy
Dorsz po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Z pomidora wyjmujemy nasionka, a resztę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno bazylię, szczyptę tymianku i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy całość z sokiem z cytryny i bułką tartą. Na końcu dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
3.Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Filety układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
4.Na filetach rozkładamy przygotowaną pastę. Całość zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
Życzę smacznego
Komentarze