Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonały pomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki główne z zestawu:
    3 łyżki serka mascarpone
    2 jajka
    1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba)

    Składniki robocze:
    2 brykiety mrożonego szpinaku
    1/2 szkl. mąki
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    2 łyżki cukru
    pieprz cytrynowy
    sól ziołowa
    wiórki masła
    1 łyżka oleju rzepakowego

    Dekoracja:
    granat-ziarna
    świeża mięta
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Dania główne Ryba Salsa

Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
  • 2. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje.
  • 3. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta.
    W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :)

Porady

Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być też świeży - trzeba drobno posiekać. W okresie zimowym można użyć mrożonych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować