Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków

0 (0 ocen)

Maślana rybka na wyrazistej sałatce z kopru włoskiego i boczniaków.

Składniki:

  • Ryba:
    150 g dorsza (filet)
    masło do smażenia

    Marynata:
    1 limonka, sok
    0,5 cm kawałek świeżego imbiru
    sól morska
    pieprz

    Sałatka:
    100 g boczniaków
    1/2 bulwy kopru włoskiego
    1/2 limonki, sok
    1 łyżka cukru brązowego
    sól morska
    pieprz
    gęsty ocet balsamiczny
    1 garść natki pietruszki
    masło do smażenia
    kilka pomidorów koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba

Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w marynacie 1. Marynata do ryby: z limonki wyciśnij sok, imbir zetrzyj na tarce, wymieszaj razem, dodaj sól morską i pieprz. Do marynaty włóż filet i marynuj ok. 1 godzinę.
  • Koper włoski 2. Koper włoski pokrój w cienkie plastry. Włóż do miski i zalej wodą, wypłucz porządnie. Wyłóż na ręcznik papierowy i osusz.
  • Przesmażanie kopru i boczniaków 3. Na patelni rozpuść masło, wrzuć koper włoski, wyciśnij na niego sok z limonki, smaż aż się zeszkli, dodaj cukier brązowy i odrobinę soli. Na patelnię dodaj boczniaki. Nie trzeba ich myć czy kroić, wystarczy porwać w rękach na mniejsze kawałki. Smaż aż grzyby zmiękkną. Dodaj przesiekaną natkę pietruszki. Wyłóż na talerz i trzymaj w cieple.
  • Smażenie ryby 4. Na tę samą patelnię dodaj masła, rozpuść. Rybę osusz z marynaty i usmaż na maśle, niezbyt długo, by nie wyschła.
  • Dorsz na sałatce 5. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół, wymieszaj z sałatką. Na talerzu ułóż sałatkę, na nią rybę, całość skrop octem balsamicznym i udekoruj listkami pietruszki i kopru włoskiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować