Dorsz na sałatce z kopru włoskiego i boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata do ryby: z limonki wyciśnij sok, imbir zetrzyj na tarce, wymieszaj razem, dodaj sól morską i pieprz. Do marynaty włóż filet i marynuj ok. 1 godzinę.
2.Koper włoski pokrój w cienkie plastry. Włóż do miski i zalej wodą, wypłucz porządnie. Wyłóż na ręcznik papierowy i osusz.
3.Na patelni rozpuść masło, wrzuć koper włoski, wyciśnij na niego sok z limonki, smaż aż się zeszkli, dodaj cukier brązowy i odrobinę soli. Na patelnię dodaj boczniaki. Nie trzeba ich myć czy kroić, wystarczy porwać w rękach na mniejsze kawałki. Smaż aż grzyby zmiękkną. Dodaj przesiekaną natkę pietruszki. Wyłóż na talerz i trzymaj w cieple.
4.Na tę samą patelnię dodaj masła, rozpuść. Rybę osusz z marynaty i usmaż na maśle, niezbyt długo, by nie wyschła.
5.Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół, wymieszaj z sałatką. Na talerzu ułóż sałatkę, na nią rybę, całość skrop octem balsamicznym i udekoruj listkami pietruszki i kopru włoskiego.
Komentarze