Mięsisty dorsz z włoskim nadzieniem, ugotowany na parze, świetnie smakował z lekko octowym musem z czerwonej kapusty. Mieszanka smaków, która dobrze ze sobą współgrała. Warto eksperymentować.
40 min
Składniki:
400 g fileta z dorsza (3 sztuki)
5 płatów suszonych pomidorów z zalewy olejowej
8 czarnych oliwek
sól, pieprz
1/2 cytryny
300 g czerwonej kapusty ze słoika
1 jabłko
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
1-2 łyżki crème fraîche
Dorsz na musie z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory odsączamy z oleju i razem z oliwkami blendujemy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut.
2.Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dusimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do kapusty, dusimy ją aż zmiękknie i woda odparuje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy lekko solą i pieprzem i blendujemy na mus. Dodajemy ok. 1-2 łyżki crème fraîche.
3.Przygotowujemy parownik bambusowy lub inny koszyk do gotowania na parze. Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją. Na koszyk nakładamy papier do pieczenia. Koszyk ustawiamy na garnek z gotującą się wodą.
4.Rybę smarujemy pastą pomidorową i ostrożnie rolujemy i zawiązujemy nicią. Przekładamy do koszyka.
5.Koszyk zamykamy pokrywą. Rybę parujemy ok. 20 minut. W między czasie zaglądamy i wylewamy nadmiar płynów.
Komentarze