Dorsz na musie z czerwonej kapusty

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Mięsisty dorsz z włoskim nadzieniem, ugotowany na parze, świetnie smakował z lekko octowym musem z czerwonej kapusty. Mieszanka smaków, która dobrze ze sobą współgrała. Warto eksperymentować.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza (3 sztuki)
    5 płatów suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    8 czarnych oliwek
    sól, pieprz
    1/2 cytryny

    300 g czerwonej kapusty ze słoika
    1 jabłko
    sól, pieprz
    1/2 szklanki wody
    1-2 łyżki crème fraîche

    bawełniana nić
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Dania główne Ryba

Dorsz na musie z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety dorsza 1. Pomidory odsączamy z oleju i razem z oliwkami blendujemy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut.
  • Przygotowanie czerwonej kapusty 2. Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dusimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do kapusty, dusimy ją aż zmiękknie i woda odparuje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy lekko solą i pieprzem i blendujemy na mus. Dodajemy ok. 1-2 łyżki crème fraîche.
  • Koszyk bambusowy 3. Przygotowujemy parownik bambusowy lub inny koszyk do gotowania na parze. Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją. Na koszyk nakładamy papier do pieczenia. Koszyk ustawiamy na garnek z gotującą się wodą.
  • Rolady z dorsza 4. Rybę smarujemy pastą pomidorową i ostrożnie rolujemy i zawiązujemy nicią. Przekładamy do koszyka.
  • Ryba w koszyku parowym 5. Koszyk zamykamy pokrywą. Rybę parujemy ok. 20 minut. W między czasie zaglądamy i wylewamy nadmiar płynów.
  • Ryba na musie 6. Rybę podajemy na ciepłym musie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować