Pyszny i zdrowy posiłek, który przygotujesz w pół godziny!
30 min
Składniki:
4 filety dorsza każdy po 100g
przyprawa do ryb w młynku (m.in:sól morska, skórka z cytryny, tymianek,rozmaryn)
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1 szkl bułki tartej
szczypta czosnku granulowanego
pieprz świeżo zmielony
Dorsz zapiekany pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę jeśli jest mrożona rozmrozić. Osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć przyprawą do ryb lub każdą z tych przypraw osobno. Przygotować kruszonkę: Masło i 2 łyżki oliwy rozpuścić na patelni. Dodać bułkę tartą i wymieszać aby przypominała mokry piasek. Doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, ułożyć dorsza i posypać kruszonką. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
2.Kiełki: Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać kiełki i smażyć ok 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę podawać z kiełkami.
Komentarze