Dorsz zapiekany na pierzynce z porów

4.5 (152 ocen)

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy obiadek

Składniki:

  • - 3 filety z dorsza
    - 2-3 białe części pora
    - 1 łyżka masła
    - sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa
    - sok z cytryny
    - kolendra lub lubczyk lub pietruszka ( świeżą)
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz zapiekany na pierzynce z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie jest niezwykle proste. Dorsza myjemy, osuszamy delikatnie i kroimy w kawałki. Pora myjemy kroimy 2-3 cm kawałeczki, blanszujemy ( czyli sparzamy we wrzącej wodzie a następnie przelewamy zimną). Naczynie żaroodporne nacieramy masłem, układamy na nim pory, posypujemy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Na to kładziemy dorsza, którego skrapiamy z sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok,10 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy. Po upieczeniu posypujemy świeżą kolendrą, lubczykiem lub pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować