Dorsz w galarecie

4.38 (205 ocen)

Wygląda pięknie na wigilijnym stole

Składniki:

  • Składniki do przygotowania ryby:
    1 kg mrożonych filetów z dorsza
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawa do ryb
    sól, pieprz

    Składniki na wywar:
    2 litry wody
    2 małe cebule
    1 kawałek pora
    1/2 selera
    1duża pietruszka
    1 duża marchewka
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3-4 ziarenka pieprzu
    sól do smaku
    1 łyżka octu
    8-9 łyżeczek żelatyny

Wystaw ocenę:

4.38 (205 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dorsz w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy, dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy wraz z przyprawami. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu i doprawiamy solą. Gorący wywar odcedzamy (zawsze wychodzi klarowny). Po odcedzeniu pozostaje ok. 11/2 litra wywaru. Na taką ilość dodajemy 8-9 łyżeczek żelatyny, dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.
  • 2. Rozmrożone filety z dorsza osuszamy ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Filety pozostawiamy w całości lub dzielimy na porcje (wedle uznania - należy jednak pamiętać, że w trakcie pieczenia filety "kurczą się"). Filety z dwóch stron nacieramy czosnkiem oraz oprószamy solą, pieprzem, ulubioną przyprawą do ryb. Rybę przekładamy na wyłożoną folią blachę. Wierzch blachy również przykrywamy folią tak, aby folia ściśle przylegała do ryb. Pieczemy 20 minut w temp. 180-200 C.
  • 3. Po upieczeniu zimną rybę przekładamy na paterę, dekorujemy wedle uznania i zalewamy zimną galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować