Dorsz w marchewkowo - pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane i ocieknięte kawałki ryby przyprawiamy pieprzem i solą, obtaczamy w mące i smażymy na patelni w gorącym oleju rzepakowym. Cebulę kroimy w piórka, marchew trzemy na wiórki. Usmażone ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy osoloną cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest zeszklona dodajemy marchew i dusimy do miękkości marchwi, dodajemy pomidory krojone z puszki i doprawiamy przyprawami do smaku. Przekładamy wszystko do garnczka ze szklanką wody, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, domową kostką rosołową, suszoną włoszczyzną i dusimy około 30 minut, dodajemy 200 ml koncentratu pomidorowego, mieszamy wszystko i dusimy tyle czasu aby nasz sos zrobił się gęściejszy, doprawiamy do smaku i kończymy duszenie. Przygotowujemy półmisek do którego włożymy rybę z sosem. Na dno półmiska układamy warstwę sosu, na warstwę sosu układamy kawałki usmażonej ryby, na ułożone kawałki ryby kładziemy ponownie warstwę sosu i na sos rybę. Całość przykrywamy pozostałym sosem i po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym czosnkowym szczypiorem, lub inną zieleniną. Odstawiamy do ostudzenia i konsumujemy dopiero po kilkugodzinnym odstawieniu w chłodne miejsce (lodówka lub spiżarnia).
Komentarze