Dorsz utulony bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Każdemu będzie smakować.

  • 45 min

Składniki:

  • 40 dag świeżego fileta z dorsza
    1 bakłażan
    1 cebula czerwona
    4,5 łyżki oleju
    szczypta pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    sól
    pieprz czarny mielony

Dorsz utulony bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
  • 2. Olej mieszamy z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
  • 3. Rybę kroimy na dwa kawałki. Smarujemy marynatą. Na rybie układamy cebulę. Następnie zawijamy rybę w plasterki bakłażana. Wierzch smarujemy pozostałą marynatą i układamy pozostałą cebulę.
  • 4. Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy