Donaty- pączki amerykańskie

4.5 (159 ocen)

Pyszne, mięciutkie i bardzo słodkie :)

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    1/3 szkl cukru
    1 c. waniliowy
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    125ml maślanki
    2 jajka
    50g roztopionego masła

    olej do głębokiego smażenia
    lukier i kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Oponki

Donaty- pączki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem. Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.

Porady

Donaty najlepiej smakują w dniu, w którym były smażone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Pączki i donaty

To może cię zainteresować