Przecier z pomidorów malinowych

4.52 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Każdego roku przygotowuję taki przecier na zimę, jest bardzo zdrowym i smacznym dodatkiem do zup, sosów i wielu innych dań.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 5 kilogramów pomidorów malinowych

    2 łyżki soli niejodowanej
Wystaw ocenę:

4.52 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Przecier z pomidorów malinowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy zielone części, kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce do mielenia na sitku o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dusimy na małym ogniu przez 2 godziny. Ostudzone pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Przelewamy do garnka, dodajemy sól i dusimy na małym ogniu do momentu aż przecier będzie gęsty.Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.

Porady

Przecier z pomidorów można zrobić z różnych odmian pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować