Domowy schab wędzony

4.3 (189 ocen)

Od lat wspólnie z mężem przygotowujemy domowe wędliny i mięsiwa, zwłaszcza w okresie świąt, czy rodzinnych uroczystości. Trud włożony w ich przygotowanie naprawdę się opłaci, zrozumiecie to już po pierwszym kęsie tego schabu. Delicje!

Składniki:

  • - 1 kg schabu bez kości.
    Zalewa
    - 1 l wody,
    - 4 dag soli,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - 4 goździki,
    - 5 kuleczek ziela angielskiego,
    - 6 ziaren czarnego pieprzu,
    - 5 liści laurowych,
    - 5 ząbków czosnku.
Wystaw ocenę:

4.3 (189 ocen)

Domowy schab wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy.
    Przygotowujemy zalewę peklową: do wody dodajemy sól, cukier goździki, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe, zagotowujemy, studzimy,
    Ząbki czosnku ubieramy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do przestudzonej zalewy, mieszamy.
    Przygotowaną mieszanką zalewamy mięso i odstawiamy 6-8 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki), pamiętając o tym, by codziennie obracać mięso.
  • 2. Po upływie 6-8 dni, mięso wyjmujemy z zalewy i osączamy (np. na sicie).
    Mięso obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (pamiętając o tym by zrobić pętelkę).
  • 3. Do nagrzanej wędzarni wkładamy schab, wieszamy na haczyku.
    Wędzimy przez 5-6 godzin gorącym dymem drzewa owocowego (wcześniej okorowanego) o temperaturze 70-80 st.C.
    Zdejmujemy z haczyka, studzimy.

Porady

Tak przygotowaną wędlinę możemy podawać od razu, gdyż jest wędzona gorącym dymem lub ewentualnie sparzyć. Doskonale komponuje się z chrzanem, domową żurawiną lub musztardą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować