Domowy deser "MONTE"

4.49 (194 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny, kremowy deser budyniowy z dodatkiem słodkiej śmietanki. Biała warstwa o smaku śmietankowym, a ciemna o czekoladowo orzechowym.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka niesłodzony (64g)
    litr mleka
    200 ml słodkiej śmietanki 30 %
    cukier puder do osłodzenia
    4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (proponuję użyć domowego kremu czekoladowego)
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy deser "monte" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o grubym dnie wlewamy 3/4 litra mleka, słodką śmietanką, słodzimy do smaku cukrem pudrem. Mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania.

    W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, następnie wlewamy do gotującego się mleka ze śmietanką. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

    Połowę budyniu przelewamy do drugiego naczynia i mieszamy z kremem czekoladowym.

    Pucharki/szklaneczki napełniamy do połowy ciemną masą, a wierzch dopełniamy jasną.

    Wierzch każdego deseru przykrywamy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Porady

Budyń gotujemy celowo w większej ilości mleka niż podane jest na opakowaniu, wtedy po ostudzeniu będzie miał delikatną kremową konsystencję. Przepis na domowy krem czekoladowy> https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-krem-czekoladowo-orzechowy-do-smarowania-kanapek-100 Domowy krem czekoladowy można zastąpić sklepowym np. Nutella.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować