Domowy chleb beatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski dodajemy resztę składników sypkich drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z odrobiną cukru dodajemy 3 łyżeczki mąki kiedy wyrosną wlewamy do pozostałych składników. W 1/2 litrze letniej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki soli i wlewamy do pozostałych składników dobrze wyrabiamy ciasto czekamy aż urośnie wykładamy na stolnicę dzielimy na dwie porcję i wkładamy do blaszek zostawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika spryskanego wodą i pieczemy w 200 stopniach około 60 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu smarujemy chleb wodą przykrywamy ściereczką a na ściereczkę folię aby był miękki. Smacznego
Porady
Można użyć pestek dyni,rodzynek w zależności kto co lubi ;)
Komentarze