Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać miód i mąkę, wymieszać. Zostawić na 15 minut.
2.Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wlać rozczyn, letnią maślankę, dodać wodę, oliwę, miód, sól i mąkę żytnią i pszenną, wyrabiać, aż masa zacznie formować się w kulę (około 10 minut). Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (foremka o wymiarach ok. 11 x 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia (silikonowych foremek nie trzeba wykładać papierem). Posmarować wodą i posypać nasionami. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Przed samym pieczeniem spryskać wodą wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę).
3.Piec w temperaturze 180º C przez 45 -50 minut, aż chleby będą dobrze zarumienione.
Porady
Do surowego ciasta można dodać słonecznik, dynię, orzechy włoskie lub inne nasiona.
Komentarze