Domowe pączki babci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy i wsypujemy do 0,5 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 10 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem. Masło rozpuszczamy.Mleko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy ubite żółtka, drożdże,sól, olej, cukier i cukier waniliowy i 1,5 szklanki mleka. Wyrabiamy trochę, po czym dodajemy masło i Wyrabiamy dalej na gładką masę, aż ciasto będzie odstawać od miski. Gdy będzie za gęste dodajemy jeszcze trochę mleka
Po wyrobieniu przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około 50 minutach z ciasta urywamy kawałki i formujemy pączki, nadziewając je dowolna konfiturą - ja używam wiśniowej. Czekamy około 20 minut, aż uformowane pączki znów urosną,
W garnku grzejemy olej i wkładamy pączki, smażymy na złoto- brązowy kolor.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Można zrobić lukier i polać nim pączki, posypując na wierzch płatkami czekolady lub dowolną posypką.
Komentarze